Dette heftet er ment å være Hærland IL fotballs retningslinjer for barne- og ungdomsfotballen (7-16 år). Alle medlemmer (spillere, trenere, ledere og foreldre) må være lojale mot de retningslinjene som er nedfelt i denne planen. Formålet med denne håndboka er å gi alle som ønsker det innsikt i hvordan Hærland IL fotball drives og hvilke retningslinjer og mål som er nedfelt i klubben.
1.2 REVISJON
Styret i fotballgruppa godkjenner/vedtar revisjoner av retningslinjene.
1.3 INNHOLD
I tillegg til dette heftet vil mye informasjon bli lagt ut på idrettslagets hjemmesider <a href=»http://www.hærlandil.no/»>www.hærlandil.no</a> . Dette gjelder blant annet informasjon om kontaktpersoner for de ulike funksjoner og ansvarsområder i fotballgruppa.
HIL fotball ledes av et fotballstyre. Fotballstyret velges på idrettslagets årsmøte i mars hvert år.
Fotballstyret 2011/2012 består av følgende personer:
Leder: Wenche Lintho (wenchebergland@yahoo.no) – tlf:959 74 454
Barn/ungdomsleder: Wenche L. Bergland (wenchebergland@yahoo.no) – tlf: 95974454
Kasserer: Jon Inge Solberg (joninge_s@hotmail.com) – tlf: 906 51 368
Sekretær: Anne Karin Stenrud (astenrud@c2i.net) – tlf: 99732141
Styremedlem: Ronny Lia (ronny-lia@hotmail.com) – tlf: 95126112
2.1 Informasjonsflyt
Informasjon fra fotballstyret skal gå direkte til de enkelte lagenes trener/oppmann.Trener/oppmann er ansvarlig for at nødvendig informasjon når ut til spillere og foresatte. HIL fotball legger ut mye informasjon pålagets Facebook-sider samt mer sttisk informasjon på www.hærlandil.no .
Fotballgruppa avholder minst 2 trenermøter pr. sesong, der planlegging og evaluering av sesongen er temaer. Dette er viktige møter der mye informasjon blir gitt.
2.2 Lag 2018
HIL fotball v/fotballstyret bestemmer hvert år hvilke lag som skal meldes på i serie og cuper. Påmeldingsfrist for lag fra 10 år og oppover er 15. januar.
Påmeldingsfrist for lag under 10 år er 15. februar.
For sesongen 2018 er det påmeldt følgende lag:
Gutter 12 år 9-er fotball (samarbeidslag med Mysen – Mysen IF/HIL)
Gutter 13/14 år 11-er fotball (samarbeidslag med Mysen – Mysen IF/HIL)
Gutter 15 år 11-er fotball (samarbeidslag med Mysen – Mysen IF/HIL)
Gutter 19 år 11-er fotball (samarbeidslag med Mysen – Hærland IL/MIF)
Senior 11-er fotball (samarbeidslag med Mysen – Mysen IF/HIL)
Alle lag kan bestå av både gutter og jenter.
2.3 Støtteapparat
Alle lag skal ha minst 2 trenere. Lag opp til 13 år trenes i utgangspunktet av engasjerte foreldre/trenere rekruttert internt i klubben. Fra 13 år ønsker klubben at lagene trenes av personer med trenererfaring / trenerkurs. Disse personene kan gjerne være foresatte.
Alle lag skal ha en foreldrekontakt som er foreldre/foresattes kontaktpunkt opp mot lagets trenere og fotballstyret. I tillegg skal hvert lag ha en dugnadsansvarlig som er ansvarlig for å innkalle til fotballgruppas dugnader. Dersom det enkelte lag ønsker å ha kiosk på sine hjemmekamper skal det oppnevnes en kioskansvarlig for hvert lag.
Trenerens oppgaver:
Oppmannens oppgaver:
Dugnadsansvarliges oppgaver:
Kioskansvarliges oppgaver:
Hærland IL fotball skal gi så mange barn som mulig et fotballtilbud som skaper glede, gir trivsel, trygghet, mestring og utfordringer.
Et mål i Hærland IL fotball er å ta vare på flest mulig spillere lengst mulig, og stille lag i flest mulig årsklasser. Dette kombinert med differensiering skal sikre at det også blir gitt et godt tilbud til de som ønsker å trene mye og vil se hvor langt de kan nå innen fotballen.
Hærland IL fotball skal arbeide for:
3.1. Positive fotballopplevelser
Å delta i fellesskap med venner og venninner er i seg selv positivt. Alle skal gis følelsen av å lykkes. Det er en prioritert oppgave for klubbens trenere og lagledere å sørge for at rammene for dette er tilstede.
3.2 Gode holdninger og god helse
I fotballsammenheng kan, til en viss grad, respekt benyttes som synonym for gode holdninger. Hærland IL fotball skal være en arena for utvikling av gode sosiale ferdigheter. Respekt, toleranse, fair play og positivitet skal derfor være sentrale stikkord.
Spillerne skal vise respekt for:
Trener/lagleder – Lytt og vær positiv
Medspillere – Gi ros, akseptèr feil og vær positiv
Motspillere – Vis god sportsånd og fair play
Dommer – Akseptèr avgjørelser og unngå negative kommentarer
Klubben skal oppmuntre til allsidighet, egenaktivitet og tilrettelegge for at fotballen kan kombineres med andre idretter. Hærland IL fotball skal også stimulere til en god treningskultur blant våre medlemmer. Spillerne må også i tråd med at de blir eldre få kunnskap om nytten av egentrening, kosthold, hvile og verdien av å ha fokus på skolearbeid og utdanning parallelt med idrettssatsingen.
3.3 Trivsel og trygghet
Gjennom tilrettelagt aktivitet skal klubben sørge for at det er trivselselementet som står i fokus i klubbens aktiviteter. Vi driver breddeidrett hvor vi innenfor rammene også kan gi et ekstra tilbud til de mest ivrige. Hovedaktiviteten vår skal imidlertid være å få med flest mulig lengst mulig. For å lykkes med dette må derfor trivsel på og utenfor banen være sterkt prioritert.
Klubbkulturen skal bygge på positive verdier og holdninger, og medlemmene skal spille en positiv rolle i lokalmiljøet. Dette innebærer bl.a. at klubbens medlemmer skal legge vekt på å framstå som et godt eksempel i framferd og oppførsel.
TRYGGHET + MESTRING = TRIVSEL
3.4 Ferdigheter og kompetanse
Utvikling av spillernes ferdigheter og trenernes kompetanse skal skje gjennom:
Fotball skal spilles – ikke sparkes!
Fokusèr på basisferdigheter med ball i alle aldersgrupper.
Klubben/ungdomsavd.
Spillere
Trenere/oppmenn
Foresatte
Foreldrevettregler
1. Møt opp på trening og kamp – barna ønsker det.
2. Gi oppmuntring til alle spillerne – ikke bare ditt eget barn.
3. Gi oppmuntring i medgang og motgang.
4. Respektèr trener/lagleders bruk av spillere – seriøse innspill kan du gi etter kampen.
5. Se på dommeren som en veileder – respektèr avgjørelsene.
6. Stimulèr og oppmuntre ditt barn til å delta – ikke press.
7. Spør om kampen var morsom og spennende – ikke bare om resultatet
8. Sørg for riktig og fornuftig utstyr – ikke overdriv.
9. Vis respekt for klubbens arbeid – delta på foreldremøter for å avklare holdninger og ambisjoner.
10. Tenk på at det er ditt barn som spiller fotball – ikke du.
11. Vis respekt for andre – ikke røyk på sidelinja.
12. Husk at barna gjør som du gjør – ikke som du sier.
Alle barn og unge som spiller fotball i Hærland IL fotball skal få muligheten til å utvikle sine ferdigheter og interesse for å spille fotball.
5.1 Jevnbyrdighetsprinsippet
Alle spillere skal få delta med like muligheter. Sentralt i barne- og ungdomsfotballen er at trenere og ledere skal jobbe for jevnest mulig kamper. Det er morsomst for begge lag. Topping av lag innebærer at noen får spille vesentlig mer enn andre, og dette skal ikke forekomme i barnefotballen. Jevnbyrdighet bør også praktiseres på trening. NB! Trenerne KAN skille på spilletid i tilfeller der for eksempel en spiller har dårlig treningsfremmøte.
5.2 Forventningsavklaringer og medbestemmelse
Inkludèr og involvèr spillere og foreldregruppa i fastsettelse av lagets aktivitetsnivå. Dette er særlig viktig ettersom spillerne blir eldre og det kan være til dels store forskjeller i ambisjonsnivå.
5.3 Differensiering
Differensiering er å gi spillere ulike utfordringer ut fra interesse, ferdigheter og modning. I treningsarbeidet kan dette gjøres ved å variere øvelsene slik at disse er tilpasset enkeltspillernes ferdigheter, motivasjon, ønsker og behov.
5.3.1 Virkemidler for de som ønsker mer utfordringer:
5.3.2 Hospitering på overårig lag
Spillere som viser gode holdninger, treningsiver, treningsvilje og gode ferdigheter bør få tilbud om hospitering på overårig lag. Ordningen skal være 100 % frivillig for spilleren og i enighet med dens foresatte.
5.3.3 Kjøreregler ved hospitering på overårig lag:
5.4.2 Stille lag i høyere aldersklasse
Et alderstrinn kan melde på lag fra alderstrinnet i en høyere årsklasse. Dette kan gjøres for enkeltturneringer og/eller seriespill. Lag som spiller i høyere årsklasse kan ha en stamme av spillere som kompletteres av ekstraspillere på rullering blant de øvrige spillerne på trinnet. Spillere skal ikke utsettes for et sportslig nivå som er langt over spillernes ferdigheter. HILfotball v/fotballstyret skal godkjenne påmelding av lag i høyere årsklasse.
5.5 Frivillig trening
5.5.1 Aldersblandede treningsgrupper
Det kan legges til rette for at spillere med et talent og/eller treningsiver utover gjennomsnittet på sitt nivå kan delta på frivillige treninger sammen med spillere fra ulike aldersnivå. En slik treningsgruppe kan gjerne være et samarbeid mellom lag for å forlenge sesongen, eller korte ned på ferien for de ivrigste spillerne.
5.5.2 Egne keepertreninger
Et annet eksempel på en slik aldersblandet treningsgruppe kan være treningsøkter for keepere på tvers av alder med særlig fokus på keeperferdigheter og med keepertrener tilstede.
5.5.3 Ekstra treninger / åpen for alle treninger
Det kan også legges til rette for frivillige treninger eller åpne dager på Hærland stadion hvor alle spillere innenfor et aldersintervall eller hele klubben inviteres. Hvis slike treninger arrangeres av klubben skal det være voksenpersoner tilstede og sikkerhetsutstyr som leggskinner skal benyttes for at klubb- og spillerforsikring er gjeldende.
5.5.4 Tilrettelegge for uorganisert trening
HIL fotball skal tillate at anlegget vårt også brukes til uorganisert trening. Ingen som spiller fotball skal ”jages” vekk fra Hærland stadion. P.g.a. vedlikehold av banene og lignende kan spillere henvises til annet område, men alle skal tillates å være der.
6. RETNINGSLINJER FOR ALDERSTRINNENE 6-16 ÅR
FOTBALL ER GØY – IKKE MAS!
6.1 Aldersgruppe inntil 12 år: Barnefotball
Med barnefotball menes all organisert fotball for gutter og jenter opp til og med 12 år, i praksis betyr dette de som spiller 5-er og 7-er fotball. NFF har laget 8 ”regler” for hvordan god barnefotball bør drives. HIL fotball ønsker at disse legges til grunn for aktiviteten i klubben.
Barnefotball-regel 1:
Barnefotball er lekbetont!
Barnefotballen er barns første møte med organisert fotball. Organisert i den form at man har drakter og spiller på baner. Men husk at dette skal være lek – ikke blodig alvor. Det sistnevnte kommer tidsnok likevel. Og førsteinntrykket betyr mye – ja kanskje alt. La barna ha det gøy, la dem leke – og la resultatet være underordnet. Det viktigste resultatet du kan få er fornøyde barn som bygger opp vennskap gjennom samhandling.
Barnefotball-regel 2:
Det viktigste er å være sammen med venner!
Barna søker først og fremst til fotballen for å være sammen med venner. Det er dette samholdet vi skal framelske – og det er et slikt samhold som skaper lagånd. La derfor venner / venninner trene sammen og spille på samme lag!
Barnefotball-regel 3:
Alle skal spille like mye!
Ingen blir bedre av å sitte på benken og alle synes det er gøy å spille. Dessuten er det ingen som vet hvem som blir best som voksen. Trivselen og ferdighetsutviklingen er viktigere enn resultatet, selv om alle synes det er gøy å vinne og å score mål. Det er derfor ikke ønskelig at noen ”topper laget” for å vinne kamper. La alle spille like mye, la alle i tur få spille fra start og la alle spille på forskjellige plasser!
Barnefotball-regel 4:
Lær barna å tåle både seier og tap!
I barnefotball kan alle delta, ingen er for dårlig og ingen er for god. Det er derfor viktig å bygge på prinsippet om jevnbyrdig motstand både i kamp og trening. Ingen liker å tape eller å vinne ”tosifra”. Ta seier og tap med fornuft – tåler de voksne å tape, lærer barna det også. Fotball er et lagspill hvor alle taper og alle vinner. En seier tar hver enkelt med seg hjem – et tap deles av alle.
Barnefotball-regel 5:
Mer trening og færre kamper!
Barn bør trene mer enn de spiller kamper. Og de bør oppmuntres til egenorganisert aktivitet. Det gjør du best ved å ha morsomme treninger. Og legg opp til et kampprogram som varierer mellom enkeltstående kamper og turneringer!
Barnefotball-regel 6:
Barnefotball – en allsidig aktivitet!
Gjennom fotballspillet får barn mulighet til å utvikle grunnleggende motoriske ferdigheter som for eksempel å gå, løpe, hoppe, kaste og sparke. Fotball for barn er derfor allsidig. Likevel bøer barn selvsagt få mulighet til også å drive med andre idretter, om de ønsker det. De ulike tilbudene i klubben/idrettslaget må derfor koordineres. Men det må ikke være noe krav å drive med flere idretter. Barn må få gjøre det de har lyst til.
Barnefotball-regel 7:
Fotball er et spill!
Spillet er selve kjernen i fotball. Dessverre ser vi at enkelte trenere benytter øvelser som ikke alltid virker motiverende. I barnefotballen bør en fokusere på ulike typer spill, leker og grunnleggende ferdighetsøvinger og småspill bør vektlegges mest. Unngå lange køer ved ferdighetsøvinger – flest mulig involveringer pr. spiller må være målet. Morsomt og utviklende! Sørg for å ha nok baller tilgjengelig – 1 ball pr. spiller.
Barnefotball-regel 8:
La oss gå sammen om gla`fotball for de små!
Barna skal få oppmuntring og veiledning slik at de utvikler sine ferdigheter og ser framgang. Men det skal også legges vekt på å lære dem å innordne seg i en gruppe. De voksne må gjøre hva de kan for at alle barna trives. Og husk at du som voksen er et forbilde – barn har en egen evne til å gjøre som du gjør – ikke som du sier.
6.2 Aldersgruppe 13-16 år: Ungdomsfotball
Med ungdomsfotball menes all fotball for spillere i alderen 13-16 år. Målet er å gi så mange som mulig et tilfredsstillende fotballtilbud i et godt miljø hvor de trives. Alle skal ha et tilbud de er fornøyd med – uavhengig av nivå og ambisjoner.
NFF har to ulike mål med ungdomsfotballen:
Erfaringsmessig er det i ungdomsfotballen HIL fotball opplever at frafallet blir såpass stort at det blir vanskelig å stille lag. Det er også i denne alderen det er vanskelig å finne den gode balansen som gir et godt tilbud til både talentene og til de som er med først og fremst fordi fotball er gøy og sosialt.
Det er vanlig i HIL fotball å gå over til 11-er fotball det året spillerne fyller 13 år, men det er også mulig å fortsette med sjuerfotball. Det er viktig at aktiviteten og ambisjonsnivået tilpasses spillergruppen, slik at frafallet holdes så lavt som mulig.
Det aller viktigste i ungdomsfotballen er å finne gode differensieringsordninger for spillerne – slik at alle målgrupper tilfredsstilles. Noen vil trene en gang i uka – andre vil trene ti ganger pr. uke! Samarbeid mellom årsklassene er derfor veldig viktig. For å få til gode hospiteringsordninger er det svært viktig at laget stiller seg positive til å ta imot underårige spillere på best mulig måte!
For å få til et godt samarbeid mellom årsklassene og hospiteringsordninger er det også svært viktig for HIL fotball å gjøre alt vi kan for å ha lag i flest mulig årsklasser.
6.2.1 Involvering og medbestemmelse hindrer frafall og skaper trivsel!
Ved overgang til 11-er fotball er det vanskeligere å bestemme seg for hvilket sportslig nivå en skal legge seg på. Kretsen tilbyr i de fleste årsklasser serier med ulikt sportslig nivå. Laget må sammen finne ut hva som passer for laget, basert på en grundig vurdering der spillere og foreldre må involveres. Lytt til erfaringer fra trenere som har vært gjennom disse utfordringene tidligere.
6.2.2 Topping av lag
NFF`s undersøkelser viser at mange spillere ikke ønsker at trenere i ungdomsfotballen legger så stor vekt på prestasjoner, og at de ”topper” laget sitt. Vurdèr derfor det sosiale aspektet, ferdighetsnivået, treningsiveren og ambisjonene i spillergruppa før modell velges! Det er viktig at alle spillere får et godt tilbud. Topping av lag er ingen forutsetning for å drive god spillerutvikling. Hospiteringsordninger er langt viktigere, det vil si at noen utvalgte spillere flyttes opp ett alderstrinn, enten permanent eller for en periode.
6.2.3 Treningsmengde / innhold
Her må vi også se an ferdighets- og ambisjonsnivået i spillergruppa. Husk at det bare er en veldig liten del av spillerne som har ambisjoner om å bli toppspillere. Disse bør få et mer omfattende tilbud enn de øvrige, i form av ulike hospiteringsordninger og tilbud om ekstratreninger. For de øvrige spillerne kan det være en grei regel å spørre dem hva slags fotballtilbud de ønsker seg.
Ungdommer som ikke har som mål og nå så langt i fotballens verden bør selv være med å definere sitt eget tilbud – ut fra egne ønsker og behov! Samtidig skal vi naturligvis arbeide med spillerutvikling for den gruppen som har talent og ambisjoner. Det handler om å differensiere tilbudet! Det som passer for Per passer kanskje ikke for Pål.
Hærland IL fotball vil klare å beholde ungdommer lenger i fotballmiljøet hvis vi spør dem hva de selv mener og ønsker!
6.2.4 Hva slags tilbud skal HIL fotball gi ungdom?
Som nevnt: Det viktigste er at fotballtilbudet til ungdom tilrettelegges slik at vi beholder så mange som mulig – lengst mulig. I tillegg skal de som har ambisjoner og lyst til å bli gode få de utviklingsmulighetene og utfordringene de behøver.
Ungdomsfotballen kjennetegnes først og fremst ved at det finnes mange ulike målgrupper med forskjellige ønsker, motiv og ambisjoner. Blant gutter og jenter i alderen 13-16 år finnes det en del spillere med store ambisjoner, og som trener svært målbevisst for å nå lengst mulig. Men husk: I den samme aldersgruppa finnes det svært mange med motiv og ønsker om å spille fotball et par ganger i uka i et godt og sosialt miljø.
Utfordringen blir derfor å tilrettelegge et fotballtilbud som ivaretar alles ønsker og behov. Kompetanse på trener- og lederside er her en forutsetning. NFF og kretsen tilbyr både enkveldskurs, temakurs og mer formelle trener- og lederkurs. Ta kurs!
7. FØRINGER FOR AKTIVITET
Hærland fotball er en breddeklubb samtidig som vi skal legge til rette for å utvikle gode fotballspillere. I tabellen under ligger noen føringer for hvordan aktivitet skal legges opp i de ulike alderstrinnene. Disse føringene bygger på Norges Fotballforbund sine anbefalinger.
Det er viktig at aktiviteten i lagene gjenspeiler nivået som foreldre- og spillergruppa har. Det understrekes at dette er føringer, ikke absolutte ”krav”.
Målsetting | Sesong | Treninger/uke | Kamper | Spillform | |
5-6 år | Oppstartsår Lek Kartlegge foreldrekompetanse | Mai til september/oktober | 1 pr. uke – balleker | 1.året: treninger + cuper 2.året: serie + cuper | 5-er |
7-10 år | Sosialt + lekbetont. Lære spillet, regler og basisferdigheter. | Påske til oktober. Frivillig januar til påske. | 1 pr. uke – evnt. 2 fra 9-10 år | Serie + cuper. Alle spiller like mye og i alle posisjoner | 5-er |
11-12 år | Sosialt + lystbetont. Sportslig utvikling, teknikk og samspill. | Helårs – hvis interesse. Redusert aktivitet oktober – januar. | 2 pr. uke | Serie + cuper. Alle spiller like mye. Gjerne rullere på posisjoner. Treningsoppmøte og holdninger kan legge føringer for spilletid. | 7-er |
13-14 år | Sosialt + lystbetont. Videre sportslig utvikling – samspill og roller. Kan være litt resultatorientert. Differensiert tilbud. | Helårs. Redusert aktivitet oktober-januar. | 2-3 pr. uke. | Serie + cuper. Alle spiller. Prøve alle plasser. Treningsoppmøte og holdninger kan legge føringer for spilletid. | 11-er |
15-16 år | Sosialt + lystbetont. Videre sportslig utvikling. Kan være litt resultatorientert. Differensiert tilbud. | Helårs . Litt redusert aktivitet oktober – januar. | 2-4 pr. uke | Serie + cuper. Alle skal ha et spilltilbud innenfor et differensiert opplegg. | 11-er |